تبریکا بررسی میکند؛ آیا چمن مصنوعی باعث مصدومیت پرتعداد بازیکنان نساجی شده است؟
تبریکا - در ادامه بررسی تبریکا پیرامون ارتباط مصدومیت و چمن مصنوعی به سراغ دکتر وحید فاضلی، دکترای فیزیولوژی ورزشی و مربی فوتبال و مربی بدنساز، رفتیم و سوالاتمان را از او پرسیدیم. دکتر فاضلی در تیم هایی نظیر شاهین بوشهر، نساجی، نفت مسجدسلیمان به عنوان بدنساز فعالیت کرده است و اکنون در تیم سرخپوشان پاکدشت حضور دارد. توصیه می کنیم این #مصاحبه خواندنی را از دست ندهید. #بخش_اول گفتگو با دکتر فاضلی را در ادامه خواهید خواند:
❓لطفا به صورت کلی، چمن طبیعی را با مصنوعی مقایسه کنید. آیا اصلا چمن مصنوعی مزیتی و برتری نسبت به چمن طبیعی دارد؟
> بحث در مورد اختلاف بین چمن مصنوعی و طبیعی موضوعی است که نیاز به ساعت ها بحث و تحقیق دارد و در یک مصاحبه ساده گنجاندن آن بسیار سخت است. به طور خلاصه، بحث ایجاد چمن مصنوعی در مناطقی که به لحاظ آب و هوایی شرایط نگهداری چمن طبیعی را ندارند در دهه ۱۹۷۰ استارت خورد و بیشتر در حوزه اسکاندیناوی رایج شد. به دلیل هموار بودن چمن مصنوعی، طبق تحقیقات صورت گرفته و تجارب، سرعت بازی بالاتر از چمن طبیعی است. تعداد استارت های کوتاه بیشتر است و به طور کلی شدت تمرین و مسابقه به مراتب بالاتر از چمن طبیعی است که همین باعث فشار فیزیکی بیشتری به بازیکن می شود. البته نوع نصب چمن که فاصله ای بین مربع ها نباشد و نیز زیرسازی و کیفیت خود چمن همه از مواردی هست که می تواند احتمال بروز آسیب را در چمن مصنوعی کاهش دهد. ضمن اینکه در کشورمان با توجه به کمبود رسیدگی به چمن های طبیعی، اغلب شاهد زمین های چمن طبیعی ناهموار و سفت هستیم که خود آن نیز آسیب زاست و می تواند مورد بحث باشد.
❓چند جلسه در هفته تیمی مجاز به تمرین روی چمن مصنوعی است؟ (در صورت اجبار موردی مثل نساجی)
> با توجه به عوامل درونی مثل استراحت و تغذیه و نیز شرایط جسمانی بازیکنان ایرانی در یک میکروسیکل ۱ هفته ای بنده حداکثر ۲ جلسه تمرین آن هم ۲ جلسه تمرین کم فشار مثل عرق گیری را توصیه می کنم و بیشتر از آن مطمئنا با توجه به مواردی که گفتم آسیب زا خواهد بود.
❓نساجی عموما روی چمن طبیعی تمرین می کند و در خانه روی چمن مصنوعی مسابقه می دهد. این اتفاق را چطور ارزیابی می کنید؟ آیا اختلاف تاثیرگزاری در به اجرا در آوردن کارهای تاکتیکی رخ می دهد؟
> در بحث تاکتیکی حتما تاثیرگزار است بخصوص که اگر زمین تمرینی هم مناسب و هموار نباشد و به لحاظ صاف بودن خیلی شبیه چمن مصنوعی نباشد. ولی بحثی که وجود دارد با توجه به سرعت بالای توپ در چمن مصنوعی و فشار بیشتر روی لیگامنت ها و مفاصل بخصوص در چمن های مصنوعی کشور ما ، باعث بروز خستگی در بازیکن و کاهش عملکرد خواهد شد که روی مسائل تاکتیکی و تکنیکی تاثیر منفی خواهد داشت. و همان ۱ جلسه یا حداکثر ۲ جلسه آن هم به لحاظ آشنایی با شرایط زمین بازی و افزایش مهارت بازی در این زمین کافی است. ضمن اینکه فراموش نکنیم مهارت بیشتر خود باعث آسیب کمتر خواهد بود.
❓از نگاه بازیکن حرفه ای فوتبال، چقدر اختلاف در عملکرد یک تیم در چمن مصنوعی و طبیعی وجود دارد؟ ضریب اشتباهات بازیکنان در چمن مصنوعی بالا می رود؟ سرعت انتقال توپ کاهش/افزایش می یابد؟ عملکرد دفاعی (تکل، درگیری ها و...) دچار کاهش/افزایش می شود؟ احتیاط ها در عملکرد لحاظ می شود و کارایی کاهش می یابد؟
> مطمئنا اختلاف هست همانطور که تحقیقات و تجربه نشان داده است. مثلا در چمن مصنوعی تعداد و سرعت پاس های کوتاه بیشتر ، استارت ها بیشتر و در نتیجه درگیری های ۱ در مقابل ۱ بیشتر می شود و تیمی که بازیکنان ماهرتر و سریع تر و تکنیکی تری دارد به مراتب جلوتر است. نکته دیگر اینکه احتیاط بازیکنان در اغلب موارد بیشتر است.
❓در صورت استمرار حضور نساجی در لیگ برتر، آیا توصیه می کنید زمین دیگری با چمن طبیعی برای مسابقات خانگی نساجی در نظر گرفته شود؟
> ببینید، به هر حال چمن طبیعی هموار با تجهیزات نگهداری استاندارد مطمئنا بهتر از چمن مصنوعی است ولی شما باید این مسئله را در نظر بگیرید که در شمال کشور چند ماه بیشتر از چمن طبیعی نمی توانید استفاده کنید و به ناچار چمن مصنوعی باید استفاده کرد و شرایط آب و هوایی تاثیرگزار است همانطور که مثلا کشوری مثل نروژ درصد بالایی چمن مصنوعی دارد. پس با توجه به مسائل بالا، چمن مصنوعی با کیفیت ضمن رعایت مسائل لازم جهت کاهش آسیب و عملکرد بازیکنان، به ناچار می توان استفاده کرد.
☑️ مصاحبه اختصاصی تبریکا: حجت معیری / ساسان طالبی
تبَریکا؛ رسانه خبری تحلیلی فوتبال مازندران