تبریکا بررسی میکند؛ آیا چمن مصنوعی باعث مصدومیت پرتعداد بازیکنان نساجی شده است؟
تبریکا - در ادامه ی پیگیری تبریکا راجع به ارتباط مصدومیت ها و چمن مصنوعی به سراغ مهرداد خانبان، آنالیزور اسبق تیم ملی و مربی فصل پیش تیم نساجی رفتیم تا نظر او را جویا شویم. لازم به ذکر است که خانبان دوره هایی پیرامون آسیب شناسی ورزشی گذارنده است. بخش اول مصاحبه اختصاصی تَبَریکا با مهرداد خانبان را در ادامه خواهید خواند:
❓لطفا به صورت کلی، چمن طبیعی را با مصنوعی مقایسه کنید. آیا اصلا چمن مصنوعی مزیتی و برتری نسبت به چمن طبیعی دارد؟
از نظر فنی، پزشکی و روانی دارای تفاوت هستند. نوع متفاوت واکنش توپ پس برخورد به زمین و سرعت حرکت و جهش توپ از بعد فنی، میزان سفتی بیشتر چمن مصنوعی نسبت به چمن طبیعی که میتوان منجر به مصدومیت های زانو و کمر و همینطور خراشیدگی های جزئی ناشی از سر خوردن روی چمن مصنوعی از بعد پزشکی و تفاوت محیطی بین این دو چمن از بعد روانی تفاوت های کلی چمن مصنوعی و طبیعی هستند.
❓چند جلسه در هفته تیمی مجاز به تمرین روی چمن مصنوعی است؟ (در صورت اجبار موردی مثل نساجی)
خیلی از تیم ها در سراسر دنیا و حتی اروپا و آمریکا روی چمن مصنوعی تمرین و بازی می کنند البته این مستلزم داشتن شرایط و امکانات حرفه ای بدنسازی، ریکاوری و پزشکی است.
❓نساجی عموما روی چمن طبیعی تمرین می کند و در خانه روی چمن مصنوعی مسابقه می دهد. این اتفاق را چطور ارزیابی می کنید؟ آیا اختلاف تاثیرگذاری در به اجرا در آوردن کارهای تاکتیکی رخ می دهد؟
با توجه به شناخت بازیکنان از شرایط بازی در چمن مصنوعی اختلاف تاثیرگذاری نباید به وجود بیاد.
❓از نگاه آنالیز فوتبال، چقدر اختلاف در عملکرد یک تیم در چمن مصنوعی و طبیعی وجود دارد؟ ضریب اشتباهات بازیکنان در چمن مصنوعی بالا می رود؟ سرعت انتقال توپ کاهش/افزایش می یابد؟ عملکرد دفاعی (تکل، درگیری ها و...) دچار کاهش/افزایش می شود؟ احتیاط ها در عملکرد لحاظ می شود و کارایی کاهش می یابد؟
سرعت توپ در زمین چمن مصنوعی بالاتر از چمن طبیعی هست به خصوص در ایران که بعضا کیفیت چمن های طبیعی خیلی مناسب نیست، این وضعیت در مواقع بارانی تشدید هم میشود که در صورت عدم شناخت بازیکنان میتوان تاثیر منفی داشته باشد. سرعت توپ یکی از عوامل موثر بر سرعت انتقال هم هست. عملکرد دفاع فردی در درگیریهایی که نیاز به تکل های سرشی دارد کاهش می یابد.
❓در صورت استمرار حضور نساجی در لیگ برتر، آیا توصیه می کنید زمین دیگری با چمن طبیعی برای مسابقات خانگی نساجی در نظر گرفته شود؟
بازی و تمرین در چمن طبیعی از لحاظ روانی و رعایت شرایط استاندارد فوتبال بسیار بهتر هست البته این موضوع ممکن است در نتایج تیم نساجی در بازی های خانگی تاثیر منفی بگذارد.
❓آیا بازی مداوم در چمن مصنوعی می تواند باعث مزمن شدن یک نوع آسیب شود؟ مثل محمد عباس زاده که مستمرا دچار یک آسیب شده است. آیا مربوط به چمن مصنوعی است؟
باز هم به سفت بودن سطح چمن مصنوعی برمیگردد. هرچه بازیکن بیشتر روی این سطح حرکت کند، شانس مصدومیت و استمرار آن بالاتر می رود.
❓به روزهای گرم سال نزدیک می شویم. بر خلاف چمن طبیعی، چمن مصنوعی گرما را جذب نمی کند و در روزهای آفتابی گرما را ساطع می کند و دمای زمین ورزشی را افزایش می دهد. آیا احتمال این وجود دارد که گرمای بیش از حد روی بازیکنان تاثیر بگذارد؟ آیا راهی برای مقابله با این مسئله وجود دارد؟
در آب و هوای گرم بازی در چمن مصنوعی دشوارتر می شود، آب پاشی قبل از بازی و یا در بین دو نیمه در شرایط آب و هوای گرم می تواند باعث دشوارتر شدن شرایط به دلیل دم کردن و شرجی شدن بیشتر شود. به هنگام آفتاب شدید و ساطع شدن آفتاب روی دید بازیکنان به خصوص مدافعین و دروازه بان ها روی توپ های بلند تاثیر دارد، البته با سیاه کردن گونه ها به وسیله واکس و یا رنگ مشکی می توان این مشکل را تا حدودی حل کرد (به طور مثال بازی تیم ملی در برابر گوام در چمن مصنوعی از این شیوه استفاده شد). (? عکس های بازی ایران-گوام را می توانید در مطلب بعدی مشاهده بفرمایید)
❓در آخر، لطفا ملاحظات کلی خود را راجع به چمن مصنوعی و یا نکته ای در باب چمن وطنی بفرمایید.
چمن مصنوعی روح فوتبال و شادابی را در بازیکنان تا حدودی پایین می آورد، بوی چمن طبیعی و حرکت و بازی روی آن میتواند انگیزه و شادابی مضاعفی در بازیکنان و حتی تماشاگران به وجود بیاورد. متاسفانه در لیگ برتر دارای دو استادیوم با چمن های مصنوعی هستیم که هر دو از استان های شمالی ایران با طبیعت سبز می باشند. به اعتقاد من با یک سرمایه گذاری جزيی در حد بخشی از بودجه یک فصل می توان هزینه ساخت و نگهداری یک چمن طبیعی را برای چندین فصل تامین کرد.
☑️ مصاحبه #اختصاصی: حجت معیری/ساسان طالبی